HABER SPOR TİCARET İLAN KENT HARİTA EĞİTİM ERKEKÇE KADINCA TEKNOLOJİ SAĞLIK LİNK EĞLENCE HAVA VİDEO FOTOĞRAF YAZARLAR ETKİNLİK

66 GÜN 66 GECE SEMA YAPACAKLAR

66 GÜN 66 GECE SEMA YAPACAKLAR
20 Haziran 2011 Pazartesi

Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu'nun (TÜMATA), Yalova'nın Termal ilçesinde düzenlediği '66 Gün 66 Gece Sema' etkinliği başladı.

Yalova'nın Termal ilçesinde bulunan Mehmet Rasim Mutlu Kültür Merkezi'nde 66 gün 66 gece sema etkinliği gerçekleştiriliyor. Semaya çok sayıda yabancı ülkelerden gelen kişiler katılıyor. TÜMATA kurucusu Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mevlana Celaleddin Rumi'nin hayat tarzını örnek alarak sema etkinliği düzenlemeye başladıklarını söyledi.

Bu geleneği 2001 yılında İsviçre'de başlattıklarını, Avusturya, Almanya, İsviçre, İspanya ve Türkiye'de defalarca tekrarladıklarını dile getiren Güvenç, şöyle konuştu:

"Hz. Mevlana'nın sayısız 3 gün 7 gün, bir defa 16 gün ve 3 defa da 40 gün sema yapmış. Resmi açıdan bakıldığında 40-45 dakika süren semalar oluyor. Özellikle Konya merkezli be bunlar Mevlana'dan 300 sene sonra Adil Çelebi tarafından oluşturulmuş. Adil Çelebi bir reform yapmış ve Hz. Mevlana dönemindeki sema unutulmuş. Biz bunu tekrar ayağa kaldırmak, canlandırmak amacıyla ilk defa Zürih'te 3 gün 3 gece sema düzenledik. Bu semaya çeşitli ülkelerden pek çok insan katıldı. Hz. Mevlana bunu tek başına yaptı ama biz bunu grup halinde gerçekleştiriyoruz. Sema durmuyor devam ediyor semazenler değişiyor."

11 yıl içerisinde 29 defa 3 gün 3 gece, 3 defa 7 gün 7 gece, 2 defa 5 gün 5 gece ve 3 kez de 40 gün 40 gece sema yaptıklarını aktaran Güvenç, "40 gün 40 gece semaları Yalova'da gerçekleştirdik. Bugüne kadar semalara 48 ülkeden insanlar katıldı. Bu sene de ağırlık olarak Almanya, İspanya, Avusturya ve İsviçre'den katılanlar var. Bir tevhit inancında bayramlaşma noktası burası. Kökleri farklı görülen fakat tevhide dayanan inanç sahipleri birbirlerini tanıma şansı oluyor" dedi.

66 gün 66 gece sema yapmalarıyla ilgili de bilgi veren Güvenç şöyle dedi:

"Geçtiğimiz yıllarda 40 gün semalar bitti. Bittikten sonra arkadaşlar dediler ki; 'biz doymadık.' Biz de kitapları araştırdık. Baktık ki Hz. Mevlana'nın 3 gün, 7 gün, 16 gün ve 40 gün semaları var. Toplarsak 66 çıkıyor. Bizde bu yüzden 66 gün 66 gece sema yapmaya karar verdik."

  • Haberi Yazdır
  • Haberi PDF olarak bilgisayarına kaydet
  • Facebook' ta paylaş
  • Delicious hesabına ekle
  • Twitter' da paylaş
  • Myspace' de paylaş
  • Digg' de paylaş
  • Google' da paylaş
  • Friendfeed' de paylaş
  • Microsoft Live' da paylaş




Yorumlarınızın yayınlanması için "Yorum Kurallarını" okuyun.


reklam
reklam