
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Yalova Şubesi Başkanı Funda Ayarcı, kayıp kaçak bedelleri ve yeni takılan elektrik sayaçlarındaki belirsizliklerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, tüketiciye haksız yansıtılan bedellerin Anayasa’ya, insan haklarına ve sosyal devlet anlayışına aykırı olduğunu söyledi.
Ayarcı, “Türkiye’de 20 milyona yakın elektrik abonesi var. Her aboneden 5 TL gibi bir kayıp kaçak bedeli parası alınıyor. Ayda 100 Milyon TL, yılda ise 1 Milyar 200 Milyon TL gibi önemli bir meblağ söz konusu. Bunlar havuz sistemiyle toplanıp abonelere bölünüyor. Şimdi soruyorum, yapmadığım hırsızlığın bedelini ödemek zorunda mıyım? Bunu ben ödemem. O zaman birileri de cinayet işlesin, onlara verilecek cezayı da herkes yatsın, öyle şey olmaz” diye konuştu.
Elektrikte kayıp kaçak bedellerinin yanı sıra sayaç okuma bedelindeki uygulamanın yanlışlığını da dile getiren Ayarcı, “Bunlardan 50 kuruş gibi bir bedel alınıyor. Bu da bir ayda ülke genelinde 8,5 milyon, yılda ise 100 milyonu aşan bir para demektir. 16 milyon konut var Türkiye’de. Nereye gidiyor bu paralar? 2010 Nisan ayından bu yana bu uygulama devam ediyor. Bizden habersiz sayaç yenileniyor. Bizim sözleşmelerde içerde depozitimiz var, 38 TL kadar. Sonra garanti belgesine bakıyorsunuz, kaşeli ve onaylı değil, sokaktan bulunmuştan farkı yok. Bunlarda tarifelerin adı belirtiliyor ama tarife bedelleri belirtilmiyor” diye konuştu.