
Biz hep belediye başkanlarını makamlarında oturan, makam arabalarında bir yerden bir yere giderken görmeye alışığız. Gerçi Yalova’da öyle işin havasında bir belediye başkanı da yok Allaha şükür. İldeki tüm belediye başkanları canla başla çalışıyor elbette ama ben bir tanesini taşıyacağım bugün köşeme. Köşemin başlığında da belirttiğim gibi ayağı çamurdan kurtulmayan, hatta son günlerde paçalarına kadar çamura gömülen birisi o..
Termal Belediye Başkanı İsmail Atik’ten bahsediyorum. En son Termal’de süren sıcak su sondaj çalışmalarının nasıl gittiğini sormak için yanına gittim. Makamında değildi. Cep telefonunda kendisine ulaştım. Sondaj alanında olduğunu öğrenip yanına gittik. Başkan, sondaj ekibi ile birlikte adeta bir çalışan gibi kuyunun başındaydı. Ayakkabıları çamur içinde, hatta paçalarına kadar çamur sıçramıştı.
Bir süre izledim.. Çok heyecanlı olduğu her halinden belliydi. Onu hayret dolu gözlerle izlediğimi görünce, “Bu kuyulardan çıkacak su ilçemizin hatta ilimizin geleceği için çok önemli” dedi. Haklıydı da.. İlk bakışta Termal’deki sıcak su sondaj çalışmaları lokal bir görüntü arz etsede aslında gerçektende il turizminin canlanmasında ciddi bir misyon üstleniyor. Termal’de turizm tahsisine çıkan bin 700 dönümlük alana gelecek oteller Yalova’nın kara kaşı kara gözüne buralara yatırım yapmayacak. Onları buraya çeke şey o kuyulardan çıkan sıcak su.
Yalova’da yüz yıllardır bu sıcak su var. Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde hep bu su termal’i çekici kıldı. Ama sıcak suyu Termal’den çok sonra tanıyan Afyon buraya gelen Otellerin termal turizmi canlandırması ile bu alanda Türkiye’de bir numara. İşte Turizm tahsisi sonrasında bölgeye gelecek olan o koca koca oteller de Afyon’da yaşanan değişimin, gelişimin bir benzerinin Yalova’da yaşanmasını sağlayacaklar. Yalova Termal’de açılan bu kuyular sayesinde Afyon’un tahtını elinden alacak. Zira su kalitesi anlamında Termal’deki suyun üzerinde başka bir su yok ülkede. Bırakın Türkiye’yi Avrupanın onayladığı bir kaliteye sahip Termal’in sıcak suları.
İşte İsmail Atik’de, “Önemli” derken bunun vurgusunu yapıyordu. Termal’de 3.cü kuyudan fışkıran sıcak suyun başında sevinç çığlıkları atarken de, bu kuyuya “Umut Kuyusu” adını verirkende bütün bu olacak gelişmeleri hayal ediyor ve öngörüyordu. Halen aynı şevkle çalışıyor. Buz gibi havada paçallarına kadar çamurun içinde de bu idealle uğraşıp duruyor. Hemde belediyenin küçücük bütçesi ile. 1 milyon 500 bin TL bütçeli bir belediyede 500 bin TL’lik sondaj masrafını karşılayan Atik, 5. kuyuya ayıracak parası olmayınca bunu kendi personeli ile yapmaya soyunmuş.
Onun ilçesi, ili ve halkı için duyduğu hizmet azmini bir çok kişi içinde hissetmemiştir belki de. Onu kutlamak ve destek olmak lazım. Bu da bizim ona karşı olan borcumuz.